Herlige grillopplevelser med Pillivuyt
Vi elsker denne tiden av året, alt får liv, solen varmer og vi trekker ut i hager, bakgårder og på balkonger for å spise ute og skaper uterom. Med Pillivuyts ildfaste franske porselen, kan du grille direkte i fat og former og sette rett på bordet.
Det franske porselenet er laget for å tåle mye bruk og er ekstra motstandsdyktig mot støt og slag grunnet den harde glasuren, de egner seg derfor ypperlig som uteservise om sommeren. De ildfaste vakre formene kan settes på grillen for å enkelt kunne tilberede et herlig måltid, enten det er til hverdag, eller til sommerfesten, fatene kan du også servere i. Pillivuyt gjør det enkelt for deg å kunne være sammen med familie og venner, mens maten griller seg selv.
Oppskrift grillet kylling
4 personer
1 stor landkylling
4 spsk. olivenolje
salt og pepper
4 kvister rosmarin
1 squash
1 sitron
2 røde paprika
25 g smør
Legg kylling i ildfast form som er stor nok til å legge i grønnsakene senere. Gni inn kyllingen med olje og krydre med salt, pepper og rosmarin.
Sett formen på grillen ved god, indirekte varme. Sett på lokket på grillen, og la det steke i 15 minutter.
Ta squash, rød paprika og sitron og skjær dem i grove biter. Legg dem rundt kyllingen sammen med smøret, og stek ferdig ved indirekte middelvarme med grill lokket på i ca 45 minutter.
Du kan se om kyllingen er ferdig stekt hvis du åpner litt ved låret og ser at saften er klar. Smaksett grønnsakene med salt og pepper, og servér.
Oppskrift pølser i form
8 personer
16 røde pølser
litt olivenolje/ nøytral olje
evt. litt timian
Sånn gjør du:
Skjær 2-3 snitt i hver store pølse, så unngår du at de sprekker. Er de ekstra lange kan du dele dem i to.
Legg opp pølsene i en eller to former.
Vend dem i litt olje og legg evt. litt fersk timian i fatet.
Sett formen på grillen ved direkte middels varme, og pølserne er ferdige etter ca. 10 minutter.
Vend dem en gang underveis i stekingen.
Oppskrift – Brytebrød i fat
8 personer
50 g gjær
5 dl vann
2 spsk. yoghurt
1 spsk. honning
2 tsk. salt
ca. 500 g mel
100 g blandede kjerner
litt nøytral olje
Fremgangsmåte:
Smuldre gjæren i en stor bolle og rør ut i fingervarmt vann sammen med yoghurt, honning, salt og til slutt mel, som tilsettes litt etter litt med kraftig sleiv, eller med en kjøkkenmaskin.
Tilsett kjernene til slutt, men spar litt til å drysse over det brødet før steking. Deigen eltes ferdig på et meldrysset bord til en elastisk, men ikke klistrete kule.
La deigen heve til dobbel størrelse, med plast eller fuktig kjøkkenhåndkle over på et lunt sted i 30 minutter.
Ha den ferdig hevede deigen tilbake på melbordet, elte og lag 16 små boller. Legg adskilt i en av Pillivuyts ildfaste former, og dem etterheve i 10 minutter.
Pensle med litt olje, dryss over kjerner og mel. Lag et hakk i bollene med en skarp kniv til slutt og bak dem på grillen ved god indirekte varme i 15 minutters tid med grillokk på, til de er gyldne og sprø.
Husk at når du griller i Pillivuyt fat, må bunnen må være dekket av væske eller olje slik at det ikke sprekker. Den harde glasuren gjør det enkelt å rengjøre serviset ditt - men hvis du vil slippe noen ekstra minutter i oppvasken er det et godt tips å legge aluminiumsfolie under formen på grillen.
Det finnes et bredt utvalg av fat og former til å grille i, og de kan gjerne settes flere sammen på grillen, slik at alt blir ferdig samtidig. Med Pillviuyt kan man mikse og matche de forskjellige seriene og skape, spennende og personlige borddekkinger og serveringer.
Oppskrift Torsk med Chorizo
4 personer
600 g torskefilet (skinn og benfri)
8 skiver Chorizo
hyssing
2 purre
1 dl hvitvin
3 spsk. creme fraiche 38%
salt og pepper
Lag 4 like torskepakker med 2 stykker chorizo på hver, og bind dem sammen med hyssing
Ta purren og skjær bort det groveste grønne, del på langs og vask dem grundig – skjær den i tre deler og legg dem i det ildfaste fatet.
Hell over hvitvin og creme fraiche i formen og legg torskepakkene oppå. Smak til med salt og pepper.
Sett på grillen ved indirekte varme med grillokket på i ca. 15 minutter, inntil fisken er fast og hvit og purren er mør med litt tyggemotstand.
Oppskrift baconstekte poteter
6 personer
12 mellomstore poteter
1 pakke bacon
2 kvister rosmarin
litt olivenolje
salt
Fremgangsmåte
Vask potene og kok i lettsaltet vann, til de nesten er ferdige. Avkjøl dem.
Baconskivene skal kunne rulles rundt potetene med rosmarin, så de må evt. tilpasses.
Legg i et ildfast fat, sprinkle med olje, og krydre med litt salt. Er det mer rosmarin igjen, legges det rundt rundt potenene i formen.
Sett på grillen med god indirekte varme i ca. 15 minutter med grill lokk på til baconpotetene er sprøe.
Oppskrift blåskjell med dill
4 personer
1 kg blåskjell
2 gulrøtter
2 gul løk
2-3 ss olivenolje
1 glass hvitvin
1 bunt dill
salt og pepper
Vask blåskjellene grundig i rikelig med kaldt vann, og kast de som er ødelagte, eller ikke er lukket, da de ikke skal spises.
Skrell gulerøtter og løk. Skjær i mindre biter.
Ha i olje i en ildfast gryte og varm gulerøttene og løken ved direkte varme til de er møre uten å bli brune. Ha over blåskjellene i gryten, samt hvitvin og sett på grytelokket.
Vend blåskjellene et par ganger, i løpet av ca 5 min er de ferdige, når alle har åpnet seg. Kast de som ikke har åpnet seg.
Smakssett med salt og pepper. Dryss fersk dill over blåskjellene og server med engang. Smaker også nydelig med pommes frites ved siden av, eller brød.